Google+

Båtførerbevis i utlandet

I Norge trenger man Båtførerprøven for å kjøre fritidsbåt over 8 meter eller med mer enn 25 hestekrefter (dersom man er født i 1980 eller senere). Men hvilke regler gjelder egentlig i utlandet?

Båtførerprøven gir et nasjonalt sertifikat som egentlig heter "Båtførerbevis." Mange andre land godtar det norske Båtførerprøven/Båtførerbeviset som dokumentasjon på å føre fritidsbåt inntil 15 meter. På engelsk kalles beviset "Boating licence," og sertifikatet har tekst både på norsk og engelsk. Våre naboland har andre ordninger enn oss for båtførerbevis, men de fleste godtar det norske Båtførerprøven/Båtførerbeviset. I dag er båtførerprøven kun teori, med en teoretisk prøve. Vi tilbyr et enkelt og lettfattelig nettkurs som er en forberedelse til eksamen.

ICC - International Cerfiticate of Competency

Enkelte land har tatt i bruk et sertifikat som kalles ICC - International Cerfiticate of Competency, (eller mer spesifikt: International Certificate for Operators of Pleasure Craft). ICC er det nærmeste vi kommer et internasjonalt båtførerbevis i dag, selv om det ikke er standarisert (og ikke kan sammenlignes med for eksempel førerkort på bil). For å få ICC kreves tre ting:

  1. Du må først og fremst inneha Båtførerprøven/Båtførerbeviset.
  2. Deretter må du ta en praktisk utsjekk på en båt over 10 meter.
  3. Du må også levere en enkel egenerklæring om helse.

ICC er foreløpig ikke så veldig utbredt, og hvem som godtar dette varierer fra land til land. Dersom du skal leie båt i utlandet, anbefaler vi at du kontakter myndighetene i det aktuelle landet for å høre hva som kreves. Utleiefirma vil også kunne være behjelpelig med dette. Det kan være verdt å merke seg at ICC skiller mellom elver/kanaler og kystfarvann, og mellom motorfartøy og seilfartøy. I Norge utstedet i dag bare sertifikat for kystfarvann. Man kan ta praktisk utsjekk og få sertifikat for motorbåt, seilbåt eller for begge deler. Sjøfartsdirektoratet har informasjon om ordningen her.  Det er flere steder langs kysten du kan gjennomføre praktisk utsjekk for ICC. I dag er det bare et par hundre personer i Norge som tar ICC-prøven hvert år, fordi mange land og utleiere altså godtar Båtførerprøven/Båtførerbeviset

Krav om VHF radiosertifikat?

Ved leie av båt i utlandet kreves ofte også SRC/VHF-sertifikat for bruk av maritim radio, (Short Range Certificate/Very High Frequency). Vi tilbyr VHF Nettkurs der du lærer deg pensum enkelt og lettfattelig. Deretter tar du VHF Eksamen på nett, og får tilsendt sertifikatet i posten. Dette sertifikatet er internasjonalt, og gyldig over hele verden.

Vi tilbyr en god pakkepris ved kjøp av både Båtførerprøven Nettkurs og VHF Nettkurs. Ved påmelding får du tilgang til kursene med en gang og kan begynne med det samme!

Eirik Skare
Eirik Skare
Eirik er utdannet navigatør og kaptein på Sjøkrigsskolen i Bergen. I tillegg til erfaring fra ulike skip i marinen og kystvakten har han en rekke kurs og utdanning innen sjømannskap, sikkerhet, førstehjelp og navigasjon. Eirik innehar også en maritim mastergrad og har videreutdanning i nettpedagogikk.

Om bloggen

Båtførerprøven.com AS er en av landets fremste aktører innen maritime nettkurs. I denne bloggen skriver vi om aktuelle saker innen maritime kurs og deler tips og smakebiter fra Båtførerprøven og VHF Nettkurs.

Del